top of page

SALAULA

De internationale handel van tweedehands kleding van het westen naar Zambia
Screenshot 2019-08-21 at 00.42.13.png

2019

De handel in gedoneerde tweedehands kleding van het westen naar Afrika is $ 5 miljard per jaar waard, waarmee 8 miljard kilo ongewenste kleding in een nieuw product wordt omgezet.

 

Toch belanden er nog steeds grote hoeveelheden van deze kleding op stortplaatsen. Salaula is een Zambiaans woord dat "selecteren door een stapel te doorzoeken"  betekent. De bloeiende Salaula-markten in het land hebben lokale textiel-

en modebedrijven verdreven, die niet kunnen concurreren met de tweedehands industrie en kleding van lage kwaliteit die uit China wordt geïmporteerd.

 

Gedoneerde kledingstukken die door hun oorspronkelijke eigenaar als ongewenst werden weggegooid, kleden Zambianen en creëren een lokale handel terwijl ze tegelijkertijd de ontwikkeling van een onafhankelijke industrie onderdrukken.

 

Lotte de Haan onderzoekt de verschuivende waarde van kledingafval en volgt de reis van rommel naar koopwaar naar rommel: van het inzamelen, sorteren en comprimeren van textiel in het westen tot hun heruitvinding op de enorme Lusaka Salaula-markt in Zambia.

 

In samenwerking met verschillende verkopers op de Lusaka-markt, van groothandelaren tot kledingplukkers en kleermakers, heeft ze een serie parasols gemaakt van oude kleding. Elk beeldt een geografisch territorium af en de impact van het afgedankte textiel op Zambia. Samen vertegenwoordigen ze de nieuwe wereldwijde geografie van de markt voor gebruikte kleding.

tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week 2019 

tentoongesteld in het van Abbemuseum Eindhoven 

Deel van de GEO-design JUNK expositie

www.geodesign.online voor meer info

research
bottom of page