top of page

NEW SALAULA

Van kleding verstellen in je eentje naar collectief een modeshow vormgeven

De handel in gedoneerde tweedehands kleding van het westen naar Afrika is $ 5 miljard per jaar waard, waarmee 8 miljard kilo ongewenste kleding in derde wereld landen terecht komt. 

 

Salaula is een Zambiaans woord dat "selecteren door een stapel te doorzoeken"  betekent.  

De bloeiende Salaula-markten in het land hebben lokale textiel en modebedrijven verdreven, die niet kunnen concurreren met de tweedehands industrie en kleding van lage kwaliteit die uit China wordt geïmporteerd.

Dit zorgt ervoor dat kledingmakers die vroeger lappen chitenge (traditionele waxprint textielen) aannamen van klanten, nu vooral hun geld verdienen met het verstellen van broekspijpen, het aanzetten van knopen of het repareren van beschadegingen. Na lange tijd op de markt en tussen de kledingmakers te hebben doorgebracht werd het duidelijk dat zij de creativiteit miste in hun vak en bang waren hun vaardigheden te verliezen. 

Daarnaast zitten er zo'n 50 kledingmakers op een rij tegelijkertijd hetzelfde werk te doen maar wisselen onderling geen werk uit. Zij kunnen geen grote order verwerken als zij op deze manier blijven werken. Dit zorgt ervoor dat  bedrijven, ook al willen ze niet importeren, toch hun textiel elders vandaan moeten halen.

Door de kledingmakers een gezamenlijke opdracht te geven, namelijk het gezamenlijk maken van een nieuwe collectie uit tweedehands kleding, gingen ze samen werken. De fantastische modeshow smaakte naar meer. 

 

Dit project is onderdeel van het residency program van ModziArts
 

Over het vervolg lees je meer onder

aan deze pagina

LottedeHaan_newsalaula_giftm'mbe_zambia 20.jpg
LottedeHaan_newsalaula_giftm'mbe_zambia 28.jpg
LottedeHaan_newsalaula_giftm'mbe_zambia 22.jpg
New Salaula Fashionshow 
 
Op de tweedehands market Lusaka 
LottedeHaan_newsalaula_giftm'mbe_zambia 27.jpg
LottedeHaan_newsalaula_giftm'mbe_zambia 33.jpg
LottedeHaan_newsalaula_giftm'mbe_zambia 48.jpg

fotocredits: Gift M'mbe @wiliam_photographs

New Salaula Workshops 
 

Voor aan de collectie te beginnen nodigde ik alle kleding makers uit naar een creative space in Lusaka. Modzi arts. In de rustige setting, wat een enorm contrast was met de hectiek van de markt, bedachten we samen hoe de collectie eruit moest zien. 

We stelden vast wat er belangrijk zou zijn. Het was voor de tailors erg belangrijk dat de kleurrijke geschiedenis van Zambia naar voren zou komen. 

En dat je dat zou herkennen aan de kleding. Ook gingen we hier het gesprek aan over wat er bereikt zou kunnen worden als de tailors meer samen zouden kunnen werken. 

Lottedehaan_newsalaula_workshop_tailors_zambia_26.jpg
Lottedehaan_newsalaula_workshop_tailors_zambia_30.jpg
Lottedehaan_newsalaula_workshop_tailors_zambia_23.jpg
Lottedehaan_newsalaula_workshop_tailors_zambia_48.jpg
Lottedehaan_newsalaula_workshop_tailors_zambia_10.jpg
Lottedehaan_newsalaula_workshop_tailors_zambia_42.jpg
Het vervolg 
 
IMG_0334.jpeg

De tailors zijn nog steeds bezig met het maken van nieuwe ontwerpen van tweedehandskleding.

De culturele plek ModziArts heeft de kledingmakers een collectieve opdracht gegeven om een tent te ontwerpen van tweedehands kleding die gebruikt kan worden als conversatie podium. 

David, Chief Salaula, en het natuurlijk hoofd van het collectief, heeft een facebook pagina aangemaakt voor het collectief. 

2021

het vervolg salaula
bottom of page