top of page

Radio ZuidWest

De waarde van verhalen voor
gebiedsontwikkeling
Lotte de Haan Podcast .jpg

2020

Haarlem Zuidwest een enorme doch redelijk onbekende wijk van Haarlem. Het is een wijk met veel buurtjes, straatjes en sfeertjes. De wijk staat aan de vooravond van een grote ontwikkeling die dwars door deze verschillende buurten zal gaan gebeuren.

 

Dit maakt dat deze plek in de toekomst het nieuwe thuis wordt van een heleboel Haarlemmers. Maar voordat je iets nieuws midden in iets ouds zet; moet je dan niet eerst goed begrijpen wat dat oude is?


Wat is het karakter van de wijk Zuidwest? En wie of wat maakt dat karakter? Welke verhalen zijn er te vertellen? Deze vragen staan centraal in de nieuwe hyper lokale podcast RadioZuidWest.

Sociaal ontwerper Lotte de Haan van ontwikkelteam ZuidWest en bewoner, kunstenaar Hesje Andersson, kruipen in de haarvaten van de wijk. Herkenbaar aan een markante bakfiets gaan ze op ontdekking uit.

Naast verhalen van bewoners en gesprekken met ondernemers in de wijk geeft theatergroep Lava Bijna-Echte draai aan de podcast. Zij behandelen elke aflevering op hun eigen manier ‘een gekke plek’ in de wijk en doen ‘een blokje geschiedenis’ van een bijzondere plek in de buurt. Ze spelen verhalen die zomaar uit de wijk hadden kunnen komen. Ook hoor je lokale muzikanten uit de wijk tussen de gesprekken door.

DIt project werd ondersteund door Stimuleringsfonds creatieve industrie en is deel van het traject "anders werken aan stad, land en dorp'

bottom of page